Menu:

Španělská paella pokaždé jinak

Znáte to, jednoho dne dostanete nápad připomenout si některou ze středomořských chutí, které jste si oblíbili při své návštěvě Španělska. A začnete s vymýšlením, který z pokrmů byste mohli připravit. Pravděpodobně se rozhodnete pro paellu, protože patří k jednomu z nejoblíbenějších španělských jídel. Pak ale začnete přemýšlet, co potřebujete nakoupit. Naprosto jasná je rýže, maso a plody moře. Co ale dál? Jaké koření použít, jak přesně postupovat? A vůbec, patří do španělské paelly třeba olivy? Odpověď na tuto otázku ale není tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Průzkum internetu a zaručeně nejlepších receptů, které nám radí, jakým způsobem a pomocí jakých postupů lze připravit paellu v domácím prostředí. V drtivé většině z nich se neobjevují samotné olivy, ale olivový olej. Recepty se shodnou na rýži, olivovém oleji, bílém mase či plodech moře, další suroviny ale obvykle bývají rozmanité. Vedle rajčat, papriky, cibule, česneku, zelených fazolek a některých druhů koření se tu a tam objevují některé další chuťově zajímavé přísady. A ano, v několika málo receptech se objevují i olivy, ať už černé nebo zelené. Ale pravděpodobně to není zcela běžná praxe.

Osvědčené recepty na španělské pokrmy můžete najít na stránkách www.spanelskerecepty.cz. Možná máte své vlastní tajné recepty dovezené z letního pobytu na Pyrenejském poloostrově a netoužíte po hledání nových způsobů, jak ozvláštnit pokrm, který může chutnat pokaždé trochu jinak. Možná ale patříte k těm, kteří se nechtějí nechat svazovat cizími postupy, a rádi zkoušíte přidávat do svého oblíbeného pokrmu nové chutě. Připomenout si totiž Středozemí nemusí znamenat jen přené kopírování známých  osvědčených receptů. Někdy prostě jenom stačí, prohlédnout si fotografie nad lahodným španělským vínem, kterým zapíjíte jídlo vzniklé díky vaší bezmezné fantazii.

 

27. 07. 2016