Menu:

Recepty s olivami

Všude ve světě jsou velice oblíbené recepty, ve kterých se vyskytují olivy. Není se čemu divit, tyto pochoutky jsou nejen velice dobré, ale také zdravé, což je moderní a vyhledávají to lidé po celém světě. Receptů s olivami je opravdu velké množství a mnoho z nich můžete najít například na internetu, nebo si můžete dokonce zakoupit kuchařku, která bude na olivy přímo zaměřena. Je zcela pochopitelné, že se tato plodina tolik rozšířila a že si ji oblíbila spousta lidí. Olivy jsou plody olivovníku a jejich domovskou zemí byla Asie. Dnes ovšem můžete najít tyto dokonalé plody ve středozemních státech. Rozlišujeme olivy zelené a černé, ovšem ty zelené jsou jen nedozrálá forma černých oliv. Je všeobecně známo, že je v olivách spousta vitamínů a detoxikačních látek, i proto je velice dobré, že se tolik používají do různých pokrmů.
Jedním z receptů, ve kterém jsou olivy použity, je španělská paella. Je to exotická obdoba našeho rizota a je to jedno z typických španělských jídel. Původně byla paella jídlem chuďasů, kteří se živili rybolovem, ale dnes je toto jídlo tolik oblíbené, že jej podávají i ve špičkových restauracích. Základem tohoto jídla je rýže, která by se neměla omývat, protože by ztratila svůj obal ze škrobu, díky kterému má svou typickou lepivou konzistenci. Do paelly se dává spousta zeleniny a také kvalitního masa. Olivy jsou její další výbornou složkou, díky které získá paella velice zajímavou chuť a bude obohacena spousta vitamíny. Tento pokrm si dávají mnohdy také ti, co chtějí žít zdravě a něco zhubnout.
K receptům, ve kterých jsou obsaženy olivy, se velice dobře hodí nějaké dobré víno. Jedním z těchto vín, je například portské víno. Například paella s černými a zelenými olivami, je přímo dokonalá, pokud se k ní připíjí toto zcela jedinečné víno. Kvalitní víno v malém množství, v kombinaci s dobrým jídlem v podobě paelly s olivami, je velmi dobrou volbou například pro romantickou večeři.

07. 02. 2012