Menu:

Panenský olivový olej

Lisováním nebo jiným mechanickým postupem se z oliv získává velice dobrý olivový olej. Tento druh oleje je velice zdravý a měl by být součástí každé domácnosti. Mnoho světových kuchyň se bez tohoto oleje již nemůže obejít, protože by jejich pokrmy nebyly tak dobré a kvalitní, jako tomu je doposud. Asi nejlepším a nejkvalitnějším olivovým olejem, je panenský olivový olej. Ten se dá rozdělit do třech základních kategorií a toto dělení je podle výroby. V první řadě je na našem extra panenský olej, který se lisuje za studena a je nejkvalitnější z olejů, pokud je ještě navíc lisován bez pecek, je jeho kvalita zmnohonásobněna. Dalším druhem je klasický panenský olej, který známe pod názvem Virgin, a při výrobě tohoto druhu oleje jsou použity vždy pouze jen mechanické postupy. V poslední řadě se dá panenský olivový olej zařadit do skupiny obyčejný panenský olej, který je sice méně kvalitní, než předchozí dva, ale i přesto je řazen mezi ty lepší oleje.
Bez kvalitního panenského olivového oleje se nemůžou dobré pokrmy obejít. Jedním z příkladů je například pokrm paella. Ta je obdobou našeho rizota a i při ní, je základní surovinou rýže. Dále se může paella vyrábět z různých druhů mas, mořských plodů, zeleniny nebo oliv. Paella je národním jídlem španělů, proto se není čemu divit, že se do ní přidává chutný a kvalitní olivový olej. Ve Španělsku se totiž tento druh oleje používá velice často a nemůže se bez něj obejít žádná kuchyně. V kvalitních restauracích, si můžete dokonce vychutnat různé tousty, které se namáčejí do toho nejkvalitnějšího panenského oleje.
Pokud se jedná o chutné pokrmy, které se vyrábějí z panenského olivového oleje, je dobré si k nim dát dobré portské víno. Kombinace dobrého jídla kvalitního vína, je zcela bezpochyby tím nejlepším, co si může člověk dát. Je tedy zcela jasné, že koupí panenského olivového oleje určitě nic nezkazíte, spíše naopak. Studie navíc prokázaly, že je tento olej velice dobrý na trávení a detoxikaci celého organismu. Takže si díky němu můžete nejen vychutnat kvalitní a chuťově nezapomenutelné pokrmy, ale také uděláte něco dobrého pro své tělo a celkové zdraví.

07. 02. 2012