Menu:

Olivy milované i odmítané

Olivy jsou bezesporu jednou z potravin, na kterou se velmi liší názory ohledně oblíbenosti jejich konzumace. Někteří olivy milují a používají je jak v teplé tak studené kuchyni, jiní je nedokáží pozřít. Přitom se jedná o potravinu, která je pro naše tělo velmi prospěšná díky vysokému obsahu vitamínů.

Tradice oliv

Olivy nejsou žádnou moderně vyšlechtěnou potravinou. Už starověcí lidé si pochutnávali na olivách a dodnes jsou olivy zejména ve Španělsku nezbytnou součástí každodenního prostřeného stolu. Právě Španělsko je považováno za největšího producenta oliv a výrobků z oliv. V našich krajích si na olivy pomalu ještě zvykáme, ale přesto jsou už nyní pro mnoho lidí nezbytností při setkáních s přáteli. Olivy jsou ideálním doplňkem například k vínu a jsou jednoznačně zdravější než například oříšky. Pokud vám olivy na první ochutnání nepřijdou ničím zajímavé, ještě není vyloučeno, že vám časem zachutnají. S olivami je to tak trochu jako s vínem. K olivám se musíte projíst. Uvidíte, že čím víc jich sníte, tím více vám budou chutnat. Základem však je, že si budete kupovat ty nejkvalitnější olivy. Co se týká druhů oliv, tak tam je to poměrně jednoduché. Existují jen dva základní druhy a to olivy zelené a černé, přičemž černé olivy, jsou jen plně dozrálé olivy zelené. Existuje však hned několik odrůd. Pokud chcete připravovat pokrmy z originálních španělských oliv, pak se podívejte na nabídku na stránkách katalog.bmcbrno.cz/spanelske-olivy/. Najdete zde olivy zelené i černé, vcelku i krájené, přírodní i plněné. Tyto olivy se skvěle hodí do salátů, i teplých pokrmů. I ti, kterým syrové olivy nechutnají však velmi často propadnou kouzlu olivového oleje.

Tekuté zlato

Olivový olej je základní surovinou pro vaření a i když je cenově dražší, než olej slunečnicový nebo řepkový, je tento rozdíl poznat také na kvalitě. Zejména olivové oleje s označením extra panenský jsou mnohdy označovány jako tekuté zlato a to nejen díky jejich zlatavé barvě, ale také díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

20. 12. 2017