Menu:

Olivový olej z pokrutin

Díky rostlině zvané olivovník, získáváme velice chutné černé nebo zelené olivy. V těch je rozdíl pouze v tom, kdy se sklízejí. Zelené olivy jsou vlastně nezralou, ale přesto velice chutnou formou černých oliv. Lisováním nebo jiným mechanickým postupem se z těchto plodů získává produkt, který známe pod názvem olivový olej. Tento velice kvalitní a hlavně blahodárný olej se používá dnes a denně v mnoha kuchyních. Olivový olej se dá dělit na různé druhy. Velice známým druhem tohoto pokladu mezi oleji je hlavně olivový olej z pokrutin. Je to kvalitní forma oleje, který může být řazen buď do skupiny rafinovaných olejů, nebo směsí. Pokud se jedná o rafinovaný olivový olej z pokrutin, je tento olej získáván pomocí rafinování surového oleje z pokrutin. Načež olej řadící se do směsí a vyráběny také z pokrutin, se získává smícháním panenského olivového oleje a rafinovaného olivového oleje. Ať se ovšem jedná o jakýkoli druh, pokud je olej dělán kvalitně, je vždy velice chutný.
Bez dobrého olivového oleje se zcela jistě neobejde zejména španělská kuchyně. V této oblasti se olivy pěstují na polích a lidé je a jejich výrobky používají snad do všeho. Mnoho rodin se výrobou produktů z oliv zabývá a živí se jím. Každá kvalitní kuchyně, nejen ta španělská, má ve svém repertoáru mnoho jídel, které se pomocí olivového oleje vyrábějí. Další takovouto typickou kuchyní je například kuchyně italská nebo portugalská. Tento populární a hlavně zdravý olej se již naštěstí začal ve velké míře používat také v naší republice a mnoho hospodyněk se již bez něj ve své kuchyni neobejde.
K dobrému jídlu, které je vytvořeno pomocí kvalitního a chutného olivového oleje z pokrutin, se vždy dobře hodí nějaké dobré víno. Pokud se jedná o jídla španělská, jako je například paella, která se bez olivového oleje neobejde, je dobré si k ní dát také nějaké španělské víno. V dobré restauraci jsou svým zákazníkům vždy schopni dobře poradit a doporučit to, co se jim k jídlu bude hodit nejlépe. Takže je zcela bez pochyby, že by měl každý zapřemýšlet nad koupí dobrého olivového oleje, protože je nejen velice chutný, ale také zdravý a dokonce také prospěšný pro psychiku člověka.

07. 02. 2012