Menu:

Olivový olej a jeho účinky

Olivy jsou určitě hodně známé a jedná se o plodiny, které mohou člověku v mnohých oblastech velmi dobře pomáhat. Je nutné říct, že účinky oliv jsou poměrně hodně různorodé a olivový olej, který je produktem právě oliv, může sloužit v mnohých oblastech lidského života. Hodně typické jsou zejména účinky olivového oleje v kosmetice. Právě tady mohou slavit některé přípravky na bázi olivového oleje velké úspěchy.

Je jasné, že panenský olivový olej tady asi až tolik fungovat nebude, nicméně je nutné také poznamenat, že oleje, které jsou používány v mnohých kosmetických společnostech, jsou velmi kvalitní. Skvělé jsou zejména mnohé přípravky, které jsou určeny na pleť. Tyto krémy a mléka mohou na lidskou pokožku působit velmi blahodárně a je možné bez problémů říct, že zejména některé přípravky nejznámějších značek jsou právě na bázi olivového oleje. Jinak se ale olivový olej mimo jiné využívá také například v kulinářství, kdy je jasnou součástí prakticky většiny kuchyní. Ideální je zejména středomořská kuchyně, která láká jak svou lehkostí, tak i mnohými skvělými specialitami. Typická je například paella, která se připravuje zejména z rýže, nicméně olivový olej je její jasnou součástí. Tento pokrm si může člověk dát hned v několika různých jihoevropských zemích.

Charakteristické může být například Španělsko, kde je nabízena tato pochoutka prakticky skoro všude. Paellu milují jak muži, tak také ženy, které si na ní mohou pochutnat a ještě být navíc spokojeny, že paella nijak neublíží jejich postavě. Jedná se o pokrm poměrně dietní. Bez problémů jej může vyzkoušet každý, kdo miluje jednak samotnou rýži a jednak také například papriky, rajčata a další typické středomořské plodiny. Zapomenout přitom nelze ani na maso, když k dispozici je i vegetariánská verze.  

26. 03. 2012