Menu:

Lahodné španělské olivy

Ačkoliv olivy nepatří k tradičnímu českému jídelníčku, těší se u nás velké oblibě. Hlavní důvod, proč nelze u nás olivy pěstovat, tkví zejména v klimatických podmínkách naší vlasti. Olivy nemohou v České republice růst ani zrát, nelze je ani importovat bez konzervace. To jsou hlavní důvody, proč naši předci neměli možnost olivy volně pěstovat. Díky vysoké oblíbenosti cestování a prožití dovolené u moře a seznamování se se zvyklostmi přímořských států se také Češi seznámili s touto plodinou. Olivy patří do každé chutné, pestré a vyvážené kuchyně. Ve Španělsku dozrávají dva druhy ušlechtilých oliv. Zelené olivy se nazývají Manzanilla. Názvem Cacereňa jsou označovány olivy černé.

Černé olivy jsou dozrálé zelené olivy. Černé olivy jsou také bohatší na olej. Olivy představují významný zdroj vitamínů A a E i nenasycených mastných kyselin. Olivy jsou také významným zdrojem antioxidantů a odbourávají nebezpečné volné radikály v lidském těle. Olivy obsahují také přírodní vlákniny a minerály. V neposlední řadě jsou olivy velkým přísunem železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Olivy je možné konzumovat jen tak volně k dobrému vínu nebo je můžete přimíchat do studeného zeleninového salátu. Skvěle se hodí také na pizzu či do těstovin. S gastro balením oliv půjde příprava Vašich pokrmů mnohem snadněji než doposud.

Gastro balení olivy můžete nyní objednat také prostřednictvím internetové prodejny společnosti BMC Brno. V nabídkovém katalogu, na této webové adrese www.bassta.cz/produkty, najdete, jak černé olivy bez pecky, tak krájené černé olivy ve vaku. Velmi oblíbené je také balení černých krájených oliv i zelených oliv bez pecky v konzervě. Delikatesou jsou bezpochyby zelené olivy s červenou paprikou.

30. 05. 2016