Menu:

Druhy oliv

Olivy jsou neodmyslitelnou součástí chutné středomořské kuchyně. Největšími pěstiteli jsou Španělé a Italové, které olivy v různých podobách distribuují do celého světa. Olivy jsou častou ingrediencí středomořských jídel, vyrábí se z nich zdraví prospěšný olivový olej a kromě sýrů a jiných drobností skvěle doplňují nejen španělská vína. Říká se, že než se člověk do oliv zamiluje, je třeba, aby je po prvním vyzkoušení nezavrhl a znovu a znovu je ochutnával. Jejich nezaměnitelná hořkoslaná chuť je totiž tak specifická, že se k ní zkrátka člověk musí projíst.

Mezi nejznámější druhy patří olivy zelené a černé, setkat se však můžete i s olivami růžovými či nahnědlými. Jejich barva a chuť závisí na stádiu zralosti v době sběru a postupu jejich zpracování. Zelené olivy se sklízejí na podzim a jsou chuťově výraznější, černé jsou sklízeny v prosinci a jejich chuť je jemnější. Černé olivy také obsahují více oleje. Tento olej z oliv příznivě působí na lidský organismus a slouží jako prevence vzniku řady onemocnění. Olivy jsou navíc málo kalorické, nemusíte se tedy obávat váhového přírůstku.

Olivy jsou hojně používány při přípravě španělských pokrmů. V jídelním lístku se často vyskytují jako součást předkrmů, polévek, hlavních chodů, ale i dezertů. Zvýrazňují chuť různých druhů masa, rybích pokrmů, mořských plodů, těstovinových jídel a zeleninových salátů. Zajímavé chuti dosáhnete spojením oliv s čokoládou. Tato kombinace snoubí pikantní hořkoslanou chuť s jemnou chutí čokolády. Originální dezert tvoří kroužky oliv, které jsou zality v čokoládě. Vypeckované olivy se také plní mandlemi, sušenými plody, papričkami, pomerančem, sýrem a dalšími netypickými ingrediencemi. Takto připravené olivy tvoří výbornou svačinu či doplněk k večernímu posezení u dobrého vína.

10. 07. 2012