Menu:

Černé a zelené olivy

Olivy jsou jednou z nejvyhledávanějších exotických plodin. Málokdo ví, že tento plod olivovníku pochází z Asie, ale dnes je nejvíce k vidění například ve Španělsku. Existují olivy černé a zelené a obojí jsou velice výborným doplňkem mnoha různých jídel nebo se mohou konzumovat i samostatně. Zelené olivy se sklízejí na podzim a ty tmavé v zimě, začátkem prosince. Jedná se o jeden druh oliv, jen se nechávají různě dlouho dozrávat. Z oliv se vyrábí spousta zajímavých věcí, mezi ty nejoblíbenější patří především velice zdravý a chutný olivový olej. O zdraví prospěšných látkách, které černé i zelené olivy obsahují, hovoří už i dějiny a to konkrétně staří Řekové. Olivy jsou nejen velice chutné, ale mají dobrý vliv i na trávení a zlepšují chuť k jídlu.

Černé i zelené olivy, jak už bylo zmíněno, jsou součástí mnoha jídel. Mimo jiné i velice oblíbený paella recept tento druh plodiny může obsahovat. Paella je typicky španělské jídlo, které je velice podobné našemu rizotu nebo kari. Jeho hlavní složkou je tedy rýže, která by se neměla promývat, aby neztratila svou typickou lepkavost. Paellu byste měli dělat na speciální pánvi, která je pro tvorbu tohoto velice chutného pokrmu určena. Mimo oliv můžete do jídla přidat i maso nebo velice dobré mořské plody. Paella je velice jednoduchá a zvládne ji uvařit na jedničku i kuchař začátečník.

Neváhejte ani chvilku a zařaďte i vy do svého jídelníčku černé a zelené olivy. Nejen, že uděláte něco pro své zdraví, ale získáte tak zvláštní chuť, kterou si doslova zamilujete. K olivám se vám bude dobře hodit nějaké dobré víno, které si můžete vychutnávat v pohodlí svého domova spolu se svými blízkými. Pokud hledáte inspiraci k dobrému pokrmu, podívejte se na webovou stránku http://bassta.cz a vychutnejte si nějaký dobrý typicky španělský pokrm i vy.

28. 12. 2012